Arduino - MCP230107 uprava Simatic SM323 16DI/16DO karty 
přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre1195 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 7678 )

Programovani Arduino Pro Mini 168P pres ISP 
- Arduino
Napsal Administrator
Standardni ArduinoIDE (v mem pripade 1.6.10) neumi programovat chipy 168P. To ze jsem mel spatne propojeny RESET signal a pul hodiny googlil proc mi to pise same nuly v identifikaci chipu (protoze jsem si byl jistej, ze zapojeni mam dobre :), radsi zminovat ani nebudu.

Je nutne nainstalovat dalsi knihovnu s definici desek/chipu. Ja to vyresil knihovnou MiniCore (https://github.com/MCUdude/MiniCore), kde po instalaci staci v seznamu desek vybrat ATmega168 a v seznamu chipu 168P/PA. Pak pripadne jeste zmenit frekvenci, napeti pro vypnuti a jako programator "Arduino as ISP" (viz.predchozi prispevky).

Projekt -> Nahrat pomoci programatoru
přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre1654 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 12466 )

Arduino Nano jako Arduino ISP 
- Arduino
Napsal Administrator
zjistil jsem, ze mit programator vzdy po ruce je lepsi, nez ho stale sestavovat na kontaktnim poli. Takze par fotek pro inspiraci:







par postrehu:
1) pri zapnuti by mel programator 3x bliknout kazdou ledkou a pak uz jen pulzovat zelenou (jako ze zije) - to obcas neudela a resetuje se stale dokola => furt blika vsemi LED. Nicemu to ale nevadi, pri pozadavku na programovani se vzpamatuje a funguje jak ma - viz. video

https://youtu.be/Y_k7DU55j5I
přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre2191 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 12994 )

Arduino jako ISP programator a odstraneni bootloaderu 
- Arduino
Napsal Administrator
Stalo me to par hodin experimentovani, takze se podelim o poznatky :)

Proc vubec mazat bootloader z Arduin? Hlavni duvod je odstraneni az nekolikavterinove pauzy mezi pripojenim Arduina k napajeni a zacatkem behu programu. V tomto case bootloader ceka na prijem noveho programu pres seriove piny. Pro nektere vyuziti Arduina je to neresitelny problem - napriklad pokud bych chtel pouzit Arduino k tvorbe svetelneho efektu do smerovky vozidla. V tomto pripade je potreba postupne rozsvitit retezec LED ihned po pripojeni napajeciho napeti (pulzy z prerusovace).

Odstraneni bootloaderu je jednoduche - staci nahrat program pres nejaky externi programator. Tim se bootloader automaticky prepise.

Mnou pouzite ArduinoIDE byla verze 1.6.8 !

Takze jak na to:
1) z jednoho (v podstate libovolneho Arduina - ja pouzil Nano) udelame ISP programator. Staci nahrat program z "Soubor -> Priklady -> ArduinoISP". Pokud ho chceme pouzivat casteji, je lepsi si k nemu pripojit LEDky dle popisu v programu aby bylo videt co programator prave dela.

2) pripojime k programatoru Arduino ktere chceme programovat (odstranit bootloader). Popis propojeni je opet na zacatku programu. Ve strucnosti propojime pin D10 programatoru se vstupem RST prepisovaneho Arduina, a mezi sebou piny MOSI-MOSI, MISO-MISO a SCK-SCK. U Nano desek to jsou piny D11-D11, D12-D12 a D13-D13. A samozrejme napajeni.

3) otevreme si program ktery chceme nahrat a v ArduinoIDE vybereme spravny port, desku, processor a jako programator "Arduino as ISP".

4) program NENAHRAVAME jak jsme zvykli sipkou (to by jsme si prepsali programator), ale pres nabidku "Projekt -> Nahrat pomoci programatoru"

-------------
po chvilce blikani LEDek na programatoru (pokud je tam mame) je hotovo. Program na desce se spousti ihned po pripojeni napajeni - zpozdeni je par milisekund.

Postup jak lze programovat i samostatne Atmel svaby v ruznych konfiguracich frekvence a oscilatoru je v odkazu na konci clanku.


Reseni problemu:
- zapneme si v nastaveni ArduinoIDE "Soubor -> Vlastnosti -> Zobrazit vice informaci behem nahravani + Varovani prekladace = vsechno"
- udajne by mohl byt problem mezi signaturou processoru 328 a 328P, ale co jsem koukal do kodu tak tato verze IDE uz to umi detekovat spravne a ja s tim nemel problem. Jinak pouzit Google.
- pokud programator napise neco ve smyslu "avrdude: Yikes! Invalid device signature." a jako signaturu vraci nuly tak neni dobre propojen s programovanou deskou. Zkontrolovat propojeni.
- a HLAVNE - obcas se proste programovani na prvni pokus nepovede. Je treba to zkusit vickrat. Pokud ale programator hlasi stale stejnou chybu, tak tento postup nepomuze a je treba hledat reseni jinde - resetovat programator, zkusit jinu USB port,...


-------------------------
Postup a obrazky propojeni Uno desek:
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoISP

Postup jak doplnit nabidku desek v IDE o "samostatne" processory:
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoToBreadboard

přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre2335 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 11966 )

Arduino & I2C LCD radic 
- Arduino
Napsal Administrator
koupil jsem si tenhle radic:
http://www.ebay.com/itm/171349409569

abych usetril vystupy z Arduina pri zapojeni LCD. Protoze I2C uz pouzivam pro ADS1115, tak je to idealni reseni. Jo, I2C se u cinskeho Iduino UNO zapojuje na analogove vstupy 4(SDA) a 5(SCL).

Problem č.1:
- display nezobrazuje/zobrazuje "ctverecky"/chova se zvlastne
Řešení č.1:
- pripajet konektor displaye z obou stran. Displaye mam stare, vyndane z ruznych pristroju a pri odpajeni "nekdo" vytahal i "propojky" z prokovenych otvoru. Cili nektere vyvody byli vzdy nezapojene.

Problem č.2:
- radic na I2C nenalezen. Prosel jsem na ebay i vsechny podobne radice a vyzkousel adresy z popisu, ale ani jedna se netrefila.
Řešení č.2:
- I2C Scanner z adresy (http://playground.arduino.cc/Main/I2cScanner) zafungoval a nasel radic LCD na adrese 0x3F
--------------------
poznamky:
- radic funguje korektne s display 1602 a 2004
- umi zapinat/vypinat podsviceni LCD
- funguje i s displayem 1604, ale posledni dva radky nepozicuje kurzor korektne - tzn. ze pozice nula neni levy kraj LCD ale nekde uprostred. Lze to "ochcat" pozicovanim do zapornych cisel :)
- knihovnu pouzivam "<LiquidCrystal_I2C.h>" z http://www.dfrobot.com/wiki/index.php?t ... 02_Module_(SKU:_DFR0063)

kod:
- pripsal jsem si funkce pro vypis ruzne zarovnaneho textu:

void LCDnastred(int Radek,String Text) {
float kurzor=(LCDcols/2)-(Text.length()/2);
if(Text.length() % 2 != 0)
kurzor=--kurzor;
lcd.setCursor(kurzor, Radek);
lcd.print(Text);
}
void LCDvlevo(int Radek,String Text) {
int kurzor=0;
lcd.setCursor(kurzor, Radek);
lcd.print(Text);
}
void LCDvpravo(int Radek,String Text) {
int kurzor=LCDcols-Text.length();
lcd.setCursor(kurzor, Radek);
lcd.print(Text);
}

- vyzaduje definici displaye
const int LCDcols=20;
const int LCDrows=4;
LiquidCrystal_I2C lcd(0x3F,LCDcols,LCDrows);

a pouziva se treba takhle:
Hodiny = DveCisla(hour()) + BlikString + DveCisla(minute()) + BlikString + DveCisla(second());
LCDnastred(1,Hodiny); //vypise na stred prvniho radku aktualni cas

LCDvlevo(0,CZdny[weekday()]); //vypise zleva na druhy radek cesky nazev dne v tydnu
Datum=DveCisla(day())+"/"+DveCisla(month())+"/"+year();
LCDvpravo(0,Datum); //vypise na druhy radek datum zarovnane vpravo
přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre2498 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 8627 )

Arduino & zmateny DS1302 
- Arduino
Napsal Administrator
odkaz:
http://playground.arduino.cc/Main/DS1302RTC

Modul jsem pripojil na 3,3V z Arduina (5V uz mam obsazeno displayem). Po propojeni a prvnim nastaveni casu vse fungovalo bezvadne. Do doby, nez jsem si rekl, ze by bylo fajn vymenit knoflikovou baterku od cinana za nejakou od lepsiho cinana.

V te chvili zaclo peklo. Obvod se vynuloval (to jsem cekal), ale uz neslo nastavit novy cas. Jen jednou se mi podarilo nastavit nejakou zahadnou hodnotu z daleke budoucnosti. Po nekolika hodinach experimentovani s ruznymi DS1302 knihovnami (nasel jsem minimalne 4 verze) a zkousenim inicializaci v ruznych rezimech a cisteni kodu jsem nakonec zustal v tak osekanem kodu, ze se display vubec nepouzival. Takze jsem ho odpojil a napajeni RTC modulu pripojil na 5V.

Ano, jsem debil. Sice jsem v dokumentaci kouknul na zacatek, kde vyrobce tvrdi ze "2.0V to 5.5V Full Operation", ale uz ne na konec. Tam bych nasel podminku "VCC2 is greater than VCC1 + 0.2V". Pokud tato neplati, chova se DS1302 hodne zmatene. A nelze prenastavit cas. Teda ne na smysluplnou hodnotu...
přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre2239 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 8333 )

Naše nové štěně - Badík v.2 
- Arduino
Napsal Administrator
Fotogalerie


přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre2295 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 993 )

Pirát silnic - skiller 
- Arduino
Napsal Administrator
Na úvod bych chtěl říct, že tento blog určitě má smysl a začátečníkům usnadní jejich první krůčky, hodiny a otočky přes střechu. Skutečný pirát-profík však už všechny zde psané finesy zvládá levym malíčkem. A protože je to v první řadě v duši sportovec a soutěživý typ, povíme si o tom, jak silniční pirátství dotáhnout na vyšší level.

Vozidlo
Ukazovat ostatním na silnicích zač je toho pirát v káře za několik mega, s 300kW motorem za prdelí, to piráta-skillera neuspokojuje. Většina členů stáda v okamžiku kdy je předjedete přes dvě plný v nadupaný káře jen tupě rezignuje a doma pak zmlátí manželku a děti. Navíc vás to už ani nemůže bavit, je čas zvednout si laťku. Ideální se jeví vozidlo tak do 200 000Kč. Zaprvé si můžete obden koupit nové, pokud ho cizím zaviněním zrušíte a zadruhé v podobném křápu jezdí většina národa. Nepodceňovat však motorizaci! Heslo piráta skillera je NAFTA! Zajdem tedy do nejbližšího bazáru a pořídíme VW Passat nebo Škoda Octavia v TDI s chipem a najetými minimálné 300-400 tisíci km. Takto kvalitně zajetý motor reaguje na každé sešlápnutí plynu nádherným oblakem černého kouře za vozidlem a i to nám pomáhá zburcovat předjížděného hňupa k závodu, který nemůže vyhrát. Nevadí že to jede maximálně dvě kila, pirát skiller totiž ovládá pár, běžným smrtelníkům neznámých, triků.

„Pirát-skiller jezdí digitálně“
Nechápete? Žádný mezipolohy plynového pedálu pro něj neexistujou. Místo celého plynového pedálu by stačilo tlačítko On/Off. Bohužel automobilky na to ještě nepřišli, čili musíme mít kurva rychlou nohu a digitál jen simulovat. S tímto stylem jízdy se nám hlavně při rozjíždění bude rozsvěcet žlutá kontrolka dobrého řidiče. To je naprosto v pořádku, tak to má být. Profíkům svítí od rozjezdu do doby zařazení trojky (na mokru čtyřky) nepřetržitě.

„Čím rychlejc jedeš, tím rychlejc se vyhneš“
Pirát skiller nedodržuje mimo města žádné rychlostní limity. Směje se stavu vozovek. Výmoly a díry v silnicích mu nijak nevadí. Při jeho rychlostech je přeletí a ani to nedrncne. Pokud vidí překážku na silnici, třeba srnku, zrychlí. Důležité je mířit těsně za její prdelku, aby se stihnul projet před tou další nohatou krávou co poběží v závěsu. Rychlost je spojenec.

„Pirát-skiller dá ostatním férovou šanci“
Není ostuda pouštět čekající chudáky z vedlejších uliček před sebe. Víme, že to neděláme z nějaké hovadské ohleduplnosti, ale proto že bude víc targetů k předjetí. Čím víc aut předjedeš, tím víc lidí nasereš. O tom to je. Dodržujeme i rychlostní limity ve městech a obcích. V praxi to vypadá tak, že před značkou zadupneme brzdu a otestujeme své ABS a rychlost reakcí toho za náma. Na značce musíme mít na tachometru 55km/k, zamáčkneme tempomat a kocháme se. Hlupáci za náma to většinou v půlce vsi nevydržej a předjedou nás. Necháme je. Hned za městem jim to s přehledem vrátíme a v další vísce si to můžem zopakovat. Takhle se pirátu-skillerovi může podařit nasrat jednoho řidiče mnohokrát po sobě a to je jedna z nejhezčích věcí co zná. Pirát-skiller o sobě dává vesničanům vědět hvízdáním gum při příjezdu do vesnice a oblakem černého kouře za vesnicí.

Varování!!!
Pirát-skiller porušuje několik pravidel z pirátského desatera. Dělá to v zájmu vědy a výcviku ostatních účastníků silničního provozu. Piráta-skillera na první pohled nepoznáte, to je jeho poznávací znamení. Žádnej tuzing (kromě tmavejch skel). Žádný samolepky. Lak omlácenej od kamínků. Vlastně ho poznáte až v okamžiku, kdy vás na rozmlácený okresce předjede v prudké zatáčče a vezme s sebou jako trofej vaše zrcátko.

Nemáte jak hovado jezdit prostředkem.

přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre2607 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 11086 )

Zaměstnání jako správce majáku? Děkuji, myslím že ne. 
- Arduino
Napsal Administrator

přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre2247 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 5777 )

Deset rad pro dívky 
- Arduino
Napsal Administrator
1. Predevsim si vyjasnete, chcete-li mit mileho pouze pro sebe, nebo jste ochotna delit se o jeho prizen s pocitacem. V prvnim pripade nebude mit vas vztah dlouheho trvani, v druhem pripade se pripravte na zivot plny kompromisu.
2. Milujete-li uz parana a zda se vam, ze kvuli hrani vas zanedbava, nikdy nestavte otazku - budto ja, nebo pocitac. Mnohe lasky uz takto skoncily pote, co pocitac triumfoval.
3. Od parby odlakate parana predevsim svudnosti a krasou. Sledujte tedy pozorne modni casopisy, televizni reklamy, nebo se poradte s doktorem Radimem Uzlem. Nezapusobite-li pak na sveho parana navzdory tomu, ze ostatni muzska cast vaseho okoli hori touhou, zasadne vec nereste pokusem o sebevrazdu. Takto otrly paran by si ji totiz vubec nemusel vsimnout.
4. Vyuzijte vzacnych okamziku, kdy vas mily prece jen pociti touhu zabyvat se necim jinym nez parbou. to je vase sance vychovne zapusobit. Ackoliv byste i sama zmirala touhou, usednete ostentativne k pocitaci, hrejte tu nejstupidnejsi hru, kterou znate, a nevsimejte si milostnych dotyku partnera. Vnimavy paran pochopi, a pokud ne, stejne je vse ztraceno a vy okamzite navrhnete rozchod.
5. O pocitaci mluvte zasadne s uctou, nechcete-li, aby vas mily zacal premyslet o rozchodu z duvodu vasi bezcitnosti k milovanemu stroji. Nezaskodi proto prohodit vzdy ve vhodne chvili nekolik hezkych slov na adresu pocitace. Nabizi se predevsim slovnik prvorepublikovych filmu, napr. drahousku, ty dnes bajecne vypadas, nebo darling, tobe to ohromne slusi. Sveho mileho tim dojmete k slzam.
6. Krici-li vas milovany desem ze sna, zasadne mu nerikejte vety jako - to mas z toho, ze porad hrajes ty prisernosti. Misto toho jej nezne uklidnete, presvedcte jej, ze jste u neho a ze na neho mutanti nemuzou, protoze je k nemu nepustite. Vyplaci se drzet pri tom chudaka parana za ruku, dokud neusne.
7. Presvedcuji-li vas kamaradky nebo kolegyne o bezperspektivnosti vztahu s paranem, nepodlehejte. Vezte, ze paran byva vetsinou vernym partnerem, nebot ma cas sotva na vas, vetsinou nepije, nebot sedi u pocitace, nekouri, protoze prsty musi mit neustale ve strehu.
8. Pro utuzeni lasky s paranem je nutne, aby mel pocit jistoty a dokonale psychicke i fyzicke kondice. Proto je treba vcas pripravit kavu ci jine obcerstveni a sevirovat mu je k pocitaci pokud mozno tak, aby paran byl minimalne rusen. Chcete-li mu neco nezbytne sdelit, ucinte tak septem a pokud mozno strucne. Vezte, ze u pocitace trpi nesmirne paranova pater. Vhodna masaz mu ulevi a on se vam odmeni pohledem plnym lasky zamerenym na monitor.
9. Pri uklidu zasadne zacinejte otirat prach na pocitaci. Vas chlapec to oceni.
10. Neni krasnejsi chvilka v citovem souzneni s paranem nez tiche usednuti za jeho zady, kdyz zrovna pari obtizny level. Spitnete-li pri tom chvilkami obdivne - nevzdavej to, milovany, ty to dokazes a podobne, muze se stat, ze paran v navalu citu vypne stroj a zmeni se razem ve vasniveho milence. Teto situace je treba maximalne vyuzit.

přidat komentář ( sb_view_counter_plural_pre2438 zobrazení )   |  trvalý odkaz   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 5435 )


| 1 |